21.12.2015

Joulukalenteri luukku 21: Miten valokuvaan hevosia?

Tämän päivän luukussa päätin kertoa teille, miten kuvaan hevosia ja miten saan hevosista onnistuneita ja epäonnistuneita kuvia. Jokainen, joka on kuvannut hevosia, tietää tai ainakin luulee tietävän, että hevosien kuvaaminen ei ole helppoa. Kameran rulla voi olla täynnä epäonnistuneita kuvia, tai onnistuneita kuvia. Jos hevosen kanssa samaan kuvaan tahdotaan ihminen, monesti hevosen tai ihmisen ilmeessä on se vika.

Kuvauskalustooni kuuluu Canon EOS 1100d ja putkia on kolme kappaletta. Nykyisin parhaana putkena on Canon EFS 55-250mm. Putket ovat aika hintavia, riippuu tosin mallista, mutta omaan putkeeni olen todella tyytyväinen. Nykyään kuvaan pelkästään sillä.

Käyn kuvaamassa paljon ratsastuskilpailuja, niin este- ja koulukilpailuja. Suosin yleensä ulkona olevia kisoja, koska siellä saan parhaimpia kuvia. Yleensä ulkona kuvattaessa käytän urheilukuva asetusta ja sillä saa mielestäni parhaimpia kuvia hevosista, koska ne liikkuvat koko ajan. Lisäasetuksena käytän eloisa asetusta. Sillä asetuksella saan kivaa väriä kuvaan.

Tässä kuvassa on urheilu- ja eloisa asetus.

Esteratsastuksen kuvaaminen on välillä todella haastavaa. Pitää koittaa ottaa kuva juuri sillä hetkellä, kun hevonen hyppää esteen. eikä silloin kun se on ponnistamassa. Monet räpsivät monta kuvaa putkeen ennen estettä, esteellä ja esteen jälkeen, mutta itseltäni se ei onnistu. Silloin yleensä itse hyppykuvasta ei tule ollenkaan hyvä, joten monesti koitan olla valmiina, ja ottaa kuvan kun hevonen hyppää.

Riippuu vähän säästä, minkälaisilla asetuksilla estekuvia otan. Ankealla säällä koitan saada väriä kuvaan ja taas aurinkoisella säällä koitan saada väriä vielä lisää, koska esimerkiksi tuo eloisa asetus tuo kivaa lisäväriä kuvaan. 


Syksyisillä ilmoilla ja ehkä vähän pimeilläkin käytän joko eloisaa- tai lämmintä asetusta. Silloin jos värit eivät passaa kohillen, joitan muokkauksia saatan tehdä, mutta koitan yleensä välttää turhaa muokkausta, koska se huonontaa kuvan laatua. Esimerkkinä laitan pari kuvaa, kun Ronjaa kuvasin pari kuukautta sitten ulkona.




Kahdessa ylimmässä kuvassa on taidettu käyttää eloisa asetusta ja viimeisessä ei mitään. Minusta tuo eloisa asetus tuo paljon kivemman värin kuvaan kuin tuollainen vähän sakea ja harmaa kuva.



Sitten onkin maneesissa kuvaaminen. Se ei ole itselleni todellakaan helppoa, monesti koitan välttää sitä. En saa oikein ikinä asetuksia kohdalleen, että tulisi edes vähän selkeitä kuvia eikä pelkästään tärähtäneitä. Ihme kyllä, valkoiset hevoset ovat todella helppo kuvattava, niin ulkona kuin sisälläkin. 


Maneesissa ei oikein tiedä mitä asetuksia käyttää, koska ei tiedä minkälainen valaistus olisi hyvä. En osaa käyttää sellaisia asetuksia, missä kaikki pitää säätää itse, joten sekin on vähän huono juttu. Mutta kuitenkin hyvillä asetuksilla olen saanut ihan kivoja kuvia.

Sitten tietenkin isoissa ja valoisissa halleissa saa minkälaisia kuvia vain, kuten Horse Showssa. Siellä taisin käyttää vain urheiluasetusta.



Onnistuuko teiltä hevosten kuvaaminen hyvin? Mikä siinä on vaikeaa?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti